Menu

GRATIS LEVERING VANAF €145,- ANDERS €12,95

Levering in BELGIË en NEDERLAND

veilig en vertrouwd VEILIG BETALEN

Recent toegevoegd ×

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Inzicht in biologische wijn

Sinds de Europese erkenning ervan in 1991 treffen we de biologische landbouw aan in ons bord. Na jaren van onthullingen over alle junkfood die in onze winkels te vinden is, doet deze trend haar intrede in de wijnproductie. Maar wat betekent BIO nu eigenlijk?

 bio wijn

De voordelen van Bio

Meer dan een garantie van doordachte landbouw, is BIO voor sommigen een manier van leven. Deze personen wensen een terugkeer naar de eenvoudige en natuurlijke smaken van zinvolle landbouw. Biowijn is vooral een kwestie van biodruiven omdat de wijn het product is van zogenoemde biologische behandelingen en werkzaamheden in de wijngaard in het kader van biologische landbouw.

 

BIO is uitgegroeid tot een label

De wetgeving rond BIO heeft betrekking op vele processen, de natuurlijke behandeling van de wijnstok, eenvoudig ploegen. Aanvankelijk was de validatie niet gestandaardiseerd maar in 2012 werd BIO opgenomen in een Europees productdossier. De regels verbieden chemische en synthetische producten en bevorderen het gebruik van natuurlijke producten voor onkruidverdelging en -behandeling.

 biologische wijn

Onderscheid tussen biologisch en biodynamisch

Biodynamics werd voor het eerst toegepast in de jaren 20 door Rudolf Steiner. Het omvat zowel de druiventeelt als de methode van wijnmaken en is dus een breder concept dan BIO.

In tegenstelling tot BIO volgt biodynamics de maancycli. Een aantal aspecten van biodynamics vallen buiten het wetenschappelijke veld en daarom volgen sommige producenten niet alle maar slechts enkele instructies van de oprichter ervan.

 

Is echte BIO mogelijk?

Het antwoord op de vraag of we echt van BIO kunnen spreken met betrekking tot de wijnbouw hangt af van het gezichtspunt van de vraagsteller. Tegenstanders voeren het risico aan van besmetting van biologische landbouw door andere niet-biologische landbouw in de wijngaarden waardoor de kans op een biologische wijn heel klein wordt.

Een ander groot risico is dat de klant bij het kopen van wijn alleen nog oog heeft voor de manier waarop de druiven worden geteeld. Belangrijker dan BIO of niet BIO is natuurlijk de kundigheid van de wijnbouwer. Dit is een essentiële voorwaarde voor de kwaliteit van de wijn.

 

Wat u moet onthouden over biowijn

Hou dit in gedachten: de vraag “biowijn of niet?” kan niet eenzijdig beantwoord worden met "ja" of "neen". Wijnbouwers kunnen meer of minder stappen ondernemen om het concept BIO te benaderen.

De belangrijkste termen inzake BIO:

  • Doordachte landbouw: houdt een beperking in van de behandeling van de wijnstok en bevordert het hebben van een groene bodem
  • Terra Vitis is een veeleisende werkwijze in overeenstemming met milieuvriendelijke processen.
  • Biologische landbouw: AB is een label dat het gebruik van chemicaliën en pesticiden in de wijngaarden tegengaat
  • Biodynamics: is een complete filosofie volgens kosmische cycli en met een aanpak van de druiventeelt die veel verder gaat dan de biologische aanpak

Het bovenstaande is een overzicht van de meest flexibele tot de meest veeleisende biologische aanpak.

Onze BIOwijnen

Onze ecologische wijnen